Edirne’de Kaybolan Seyyar Bozeman Yeniden Ortaya Çıkıyor
Edirne’de kaybolan ve gün yüzüne çıkarmaya çalışan “seyyar bozacı”, elindeki bozayla işini yapıyor. Soğuk kış aylarında sokaklarda dolaşıp mal satan bozacı, Çağdaş Olçar sayesinde yeniden gün yüzüne çıktı.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fen-Edebiyat Bölümü mezunu olan Olçar, önce birkaç işte çalıştıktan sonra unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan gezici boza işine girmeye karar verdi.
Kaybolan seyyar bozacı mesleği yeniden sokaklarda
Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden ve ülkemizde en sevilen içeceklerden biri olan boza, 40 yıl öncesine kadar piyasada satılıyordu. Zamanla kaybolan “gezici bozacı” mesleğini yeni bir meslek olarak seçen üniversite öğrencisi bozacı Olçar, Edirne sokaklarında “boza boza” diyerek satış yapmaya çalışıyor.
“Hem kültürümüze, hem insanımıza faydalı olsun”
Eskiden boza satanların çok olduğunu ancak soğuk havalarda kimse boza satmadığı için artık bunu yapanın olmadığını belirten Olçar, “Eh, çocukluğumuzun lezzetleri hala devam ediyor. 15 yıldır Edirne’deyim. Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Bölümü mezunuyum. Eğitimimi tamamladım.” Eğitimimi tamamladıktan sonra çeşitli işlerde çalıştım ve sonrasında iyi bir işe girdim. Kendi işimi yapmaya karar verdim. Oturup bir süre düşündük, sonra eşimle birlikte karar verdik. Ne yapabiliriz dedik. Yaptığımız işin hem kendimize hem kültürümüze hem de insanımıza faydalı olmasını sağlayalım. “Düşündük” dedi.
“Eski boza lezzetini insanlara sunmaya çalışıyoruz”
Trakya bölgesinde en iyi bozayı nerede bulabiliriz diye araştırma yapan Çağdaş Olçar, araştırma sonrasında kendi bozalarını hazırlayıp müşterilerinin beğenisine sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Eski kültürümüzde boza ve salebin çok değerli olduğunu, insanların çok sevdiğini, çok şifalı olduğunu öğrendik. Bunun üzerine kendi bozamızı nasıl yapabiliriz diye düşündük. Araştırmamızı yaptık. Nerede yaparız diye sorduk. Trakya’nın meşhur Velimeşe bozasını baz alarak alabiliyorduk.Onu da “Toptancılarla konuştuk. Boza yapmaya karar verdik. Kendi elimizle kaynatıp mayalandırıyoruz, tatlandırıyoruz, sonra da ekşitiyoruz. Bozayı eski lezzetiyle insanlara sunmaya çalışıyoruz.”
“Yeni nesil tanıdık değil”
Mesleğini sürdürmek istediğini belirten Olçar, bozacının sesini duyunca vatandaşların sevindiğini belirtti. Olçar, “Yani vizyona gireli 15-20 gün oldu, insanlar çok mutlu, bizi çocukluğumuza götürdünüz, ne kadar güzel bir kültür veriyorsunuz, fiyatlarınız çok uygun, bu yaklaşım bizi çok mutlu etti” dedi. Harika oldu. Bundan memnun kaldığım için kendimi bu işe daha çok adadım ve bu işi daha da geliştirmeyi düşündüm.” . Şimdilik bu şekilde gidiyor. Gelecek yıl daha iyi olacağını umuyorum. Evet çok farklı bakanlar var özellikle yeni nesil, bu duruma aşina değiller, onlara tuhaf geliyor, bilgileri var ama deneyimleri yok. Artık buna tecrübe diyorlar. Bazıları, hatta çocuklarımız bile bozanın tadını öğrenmek istiyor ki, özellikle çocukları öğrensin. “Sonrasında bu işe ilk başladıklarında ihtiyaçları olmasa bile sanayiden, saraçlardan, pazar esnafından almaya çalıştılar. Artık sırf bunu desteklemek için asgari fiyatı yükseltebilirim. Ama umarım bunun üzerine çıkar. , bakalım” dedi.
Ceren Kor, eski bir gelenek olan bozayı sokak satıcısından alarak da müşterilere destek verdiklerini belirterek, “Eskiden boza satan çoktu ama artık kimse yapmıyor. Çünkü kimse soğukta boza satmaya çıkmıyor. hava durumu.” – EDİRNE