Onedio Özel: İsrail-Filistin Savaşı Büyüyecek mi? Dünya 2024 Dünya Savaşına mı Hazırlanıyor?
İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın başladığı 7 Ekim 2023 sabahından bu yana dünya tedirgin durumda. Türkiye’nin siyasi olarak uzak durduğu bu gündemin neresinde İran ve ABD var? 2022’de dünya savaşını konuşacak mıyız? Çatışmalar Ortadoğu’yu saracak mı? Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca’ya merak ettiklerimizi sorduk, o da bize büyük resmi anlattı. İçeriğimize gelin.
7 Ekim 2023 Cumartesi günü dünya, çatışma ortamına gözlerini açtı.
20 gün süren çatışmalarda aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu çok sayıda sivil adeta katledildi. Sınır tanımayan saldırılar dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.
Onedio olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Diplomatik Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ragıp Kutay, Karaca’ya “Ne olacak?” diye sordu. Biz sorduk.
Son gelişmeler ışığında ABD ve İran’ın bu savaşa dahil olup olmayacağı ve İsrail-Filistin çatışmasının kızışıp tırmanmayacağıyla başladık.
Prof. Dr. Kutay Karaca’nın bu duruma ilk söylediği şey, “Bunun ABD dahil kimseye faydası olmayacak” oldu.
İsrail-Filistin çatışmasının sonunda İsrail’in nihai hedefine ulaşması için bir çözüm olmayacağını belirten Karaca, “Bütün topraklar İsrail’e katılsa barış olur mu? 12,5 milyon Filistinli var. Aslında orada da var. Dünya çapında Filistin’in desteğine inanan milyonlarca insan var.” “İnsanlar var. İsrail, sadece İsrail’dekiler değil, dünyadaki tüm İsrailliler rahat edebilecek mi?” söz konusu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2014’te söylediği “Dünya 5’ten büyüktür” sözlerinin çok değerli olduğunu hatırlatan Karaca, bunun analiz açısından değerli olduğunu vurgulayarak, “Dünyada hiçbir zaman çatışma dönemi yaşanmadı, şu anda yaşananlar devam edecek.”
ABD’nin işgal ettiği, hatta çekildiği ülkelerde “barışı” bulamadığını hatırlatan Prof. Dr. Kutay Karaca, ekonomiye önemli bir vurgu yaptı.
Pandemi sürecinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşının tam da çıkmak üzereyken yarattığı ekonomik, hatta güç ve gıda darboğazının tüm dünyada düşürdüğü satın alma gücüyle sıkıntıları artırdığını ifade ederek, İsrail-Filistin savaşının da eklenmesiyle dünya savaşının kapısı açıldı.